Finansakademin

artiklar

Länkar

KOM IGÅNG

För dig som är ny och vill lära dig att investera i aktier

UTBILDNING

Artiklar som hjälper dig få en bredare kunskap om finansmarknaden

VÅR BLOGG

Få inspiration och nya perspektiv från Finansakademins skribenter

GÄSTBLOGG

Ta del av andra läsares och skriv dina inlägg om ekonomi och sparande


“Önska dig vad du vill och det skall bli ditt” sade kungen

“Ers majestät är alldeles för vänlig, det enda jag behöver är lite ris att mätta min familj med” svarade schackmästaren

“Självklart, hur mycket önskar ni?” undrade kungen som hade gott om ris i sina lador

“Då jag har en förkärlek för schack föreslår jag att vi utformar belöningen som följande; Jag önskar ett riskorn på första schackrutan, två på nästa och fyra på nästa. För varje ruta skall antalet riskorn dubblas

“Avgjort” sade kungen lättat men förbryllad, då han inte kunde förstå varför inte schackmästaren krävde mer.

Problemen började när kungens matematiker räknade på hur mycket ris det egentligen var schackmästaren skulle ha. Redan efter några få rutor var antalet riskorn för många för att rymmas på brädet. Efter flera dagars arbete meddelande nervöst matematikern sitt resultat.

“Ers majestät jag har dåliga nyheter, ni har blivit bedragen”

“Vad menar du? Inte kan jag ha blivit lurad, hur mycket skulle han ha då?”

“Cirka 16 triljoner riskorn, det är tusenfalt mer än vad som finns eller för den delen någonsin odlats i hela ert rike”
 

Fenomenet kungen och hans matematiker råkade ut för kallas exponentiell ökning eller i ekonomiska sammanhang ränta på ränta effekten. Att kungen inte fattade vad han lovade bort är inte så konstigt då det är mycket svårare för den mänskliga hjärnan att föreställa sig exponentiella samband än linjära

Ränta-på-ränta, världens 8:e underverk

— Albert Einstein

För dem som till skillnad från kungen av Indien förstår kraften i ränta på effekten kan den vara ett ovärderligt verktyg. Ränta på ränta är verktyget som gjort investerare som Warren Buffett, Peter Lynch och Joel Greenblatt till mångmiljardärer. Självaste Albert Einstein skall ha beskrivit ränta på ränta som världens 8.e underverk.

Så hur kan DU rent praktiskt dra nytta av ränta-på-ränta effekten? Hemligheten bakom stabil rikedom är att gå från att arbeta för pengarna till att låta pengarna arbeta för dig. Det i särklass enklaste sättet att göra detta är genom att spara undan dina pengar på börsen och låta dem växa med tiden. Ju tidigare du inser detta desto bättre blir slutresultatet.

Då snittavkastningen på stockholmsbörsen inklusive utdelningar ligger på ca 12% årligen gör vi ett räkneexempel på ett möjligt scenario. Börjar du med 100 000 kr i din aktiedepå och kontinuerligt sparar 5000 kr per månad kan du efter 25 år med hjälp av ränta på ränta vänta dig 10 660 043 kronor i din depå. Din passiva inkomst i depån blir efter 25 år ca 1,3 miljoner årligen, eller en månadslön på 106 000 kr. Detta helt realistiska alternativ kräver inte mer än en indexfond och disciplinen att hålla fast vid strategin i bra och dåliga tider.

Fortsätter vi på samma spår utan att ta ut en krona ur portföljen i ytterligare 25 år har värdet ökat till hisnande 191 miljoner kronor och en passiv månadslön på ca 2 miljoner. Höjer vi ambitionerna ytterligare och säger att vi kan prestera bättre än index, säg 20% årligen blir värdet efter 25 år 43 miljoner och efter 50 år över 4 miljarder kronor och en månadslön från portföljen på 40 miljoner kronor. 

Självfallet är de senare exemplen mycket svårare att uppnå, vissa menar till och med att det är omöjligt att slå börsindex över tid.
Det viktigaste är att du kraften av ränta-på-ränta och hur en liten summa med tiden kan växa till en mindre förmögenhet

Finansakademins uppgift är att hjälpa dig på denna resa, vi hjälper dig att vinna finansmarknadens schack!

Postat av: KURT NILSSON