Finansakademin

Åke Ribbing

Åke Ribbing

GRUNDARE, SKRIBENT
Vad fick dig intresserad av börsen?

Det har alltid varit ganska naturligt för mig att spara pengar, dessa hamnade dock på ett sparkonto tills jag förstod vad inflation innebär. Började då forska runt bland olika investeringsformer och insåg att det är ju faktiskt fullt möjligt att investera sig rik. Att ha friheten att kunna göra vad jag vill var lockande och blev därför en stor drivkraft för mig. Jag började då läsa på om fastighetsinvesteringar, olika typer av bolag man kan driva, crowdlending, ja… I princip allt. Landade dock tillslut på börsen, det kändes som det mest tidseffektiva sättet att placera mina sparade pengar till en schysst avkastning.

Vilka tre ord beskriver dig bäst?

Integritet, disciplin och ansvarsfull.

Vilka är dina fritidsintressen?

Läsa eller lyssna på finansböcker, resa och löpning.

Vilken är din investeringsstrategi?

Jag har tre portföljer varav alla baseras på vad som fungerat bäst historiskt. Två portföljer följer kvantitativa strategier på svenska aktier. Anledningen till att jag exkluderat andra marknader är att courtage och växlingsavgifter tynger ned avkastningen. Övervikten mot Sverige är något som portfölj nummer tre åtgärdar.

– Börslabbets kvantitativa strategi på svenska aktier. Uppdateras kvartalsvis.

– Magic Formula, här följer jag formeln på svenska aktier. Uppdateras årligen.

– Fondportfölj, här är det global spridning som är fokus. Den tar relativt hög risk men med min placeringshorisont bedömer jag att risken är värd att ta. Småbolag, tillväxtmarknader och svenska investmentbolag är något som överpresterat historiskt, dock ibland med mer volatilitet. Guld och silver är till som hedge mot fiatvalutor. Globala indexfonden är till för att avkastningen inte ska vara helt olik index.