Finansakademin

artiklar

DÄRFÖR BÖR DU INTE KÖPA AKTIER HOS DIN ARBETSGIVARE

September 27, 2020 Blogg, Strategier, Utbildning, Åke
Det ryktas att medelsvensken har ungefär 1-2 bolag i sin aktieportfölj. Något jag upplevt är att många dessutom är tungt viktade i aktierna hos sin egen arbetsgivare, vilket får investeraren i mig att rysa. Jag ska förklara varför jag anser att det inte är en bra idé att köpa aktier hos sin arbetsgivare.

Mardrömsscenariot exempel:

Alex jobbar på det börsnoterade företaget Aktiebolaget AB. Alex lön är 30000 kr före skatt. Han lyckas spara undan 2000 kr varje månad. Denna slant används för att köpa Aktiebolaget AB, vilket han gjort i 10 år.

Mardrömsscenario är kanske att ta i, men visst väcker det frågor. Hur som helst, varför påstår jag att detta inte är gynnsamt för Alex?

Inte objektivt

Genom att äga aktier hos sin arbetsgivare är risken stor att man inte ser sin investering objektivt. När du jobbar i företaget tror du gärna att du vet mer om verksamheten än vad en utomstående investerare gör. Sådant som utomstående investerare fruktar kanske du inte ens visste om eller tar så allvarligt på. Några exempel kan vara; höga värderingar, styrelse som säljer och konkurrenter som växer.

Alla ägg i samma korg (inkomst & besparingar)

För att relatera till det ovanstående scenariot. Alex är mycket beroende av sin inkomst för att få sin vardagliga ekonomi att gå ihop. Ponera att Aktiebolaget AB får en tuff konkurrent som gör att man måste säga upp arbetare, bland dessa är Alex… Som tur är har Alex sin aktieportfölj som han sparat till en regnig dag. Däremot, nu när Aktiebolaget AB gått dåligt är aktien inte så het på marknaden så aktiepriset har sjunkit rejält. Alex har alltså nu ingen inkomst och han tvingas sälja sina aktier som är mycket mindre värda och kanske inte täcker alla kostnader.

Ingen uppsida

Enligt modern portföljteori så går risk och avkastning hand i hand. Dock med ett undantag; bolagsspecifik risk, då denna enkelt kan diversifieras bort. Genom att investera tungt i sin arbetsgivares aktie kommer du inte nödvändigtvis få en bättre avkastning än om du investerat med ett objektivt perspektiv i flera andra bolag. Alltså, att köpa aktier hos sin arbetsgivare är att ta på sig onödig risk med väldigt få ekonomiska fördelar.

Postat av: ÅKE RIBBING