Finansakademin

artiklar

Bokrecension - Flash Boys

May 10, 2020 Blogg, Kurt

Flash Boys är bok om den ljusskygga högfrekvenshandeln på Wall Street, skriven av Michael Lewis, kanske mest känd som författaren bakom de senare filmatiserade böckerna Moneyball och The Big Short.

ISBN 9781508229421

I boken, som är skriven mer som en thriller än klassisk facklitteratur, får vi följa aktiemäklaren Brad Katsuyama och ett gäng andra huvudpersonens upptäckter kring hur amerikanska börsen riggats av firmor specialiserade på High Frequency Trading (HFT).

Vad de kommer fram till är att HFT genom så kallad front running kan få nys om nya köp och säljorder i marknaden några millisekunder före vanliga investerare. Detta är möjligt genom att en köporder skickas till flera olika handelsplatser till vilka det tar olika lång tid innan de når fram. Systemet är designat så att HFT fångar upp orden på första marknadsplatsen den når för att sedan köpa upp aktier på andra marknadsplats och sälja dem dyrare när köpordern når dit. I boken refererar Lewis till en HFT-firma som hade varit aktiv i 5 år utan att förlora pengar en enda dag.

HFT-firmorna gjorde allt från att gräva ner spikraka fiberkablar till att placera sina kontor så fysiskt nära börserna som möjligt för att vinna mikrosekunder på den absolut kortaste vägen mellan servrarna. Lewis uppskattar att HFT-firmor genom sina ljusskygga taktiker, i samarbete med välkända investmentbanker, plockat miljarder dollar från ovetande pensionssparare och investerares fickor.

Den senare delen av boken handlar om hur Brad Katsuyama och ett gäng andra personer som är kritiska till systemet vill starta en egen HFT-fri börs. Detta visar sig vara svårare än väntat då många etablerade banker och institutioner är djupt insyltade och tjänar stora pengar på hur systemet fungerar.

Hur mycket som förändrats inom HTF-handel och tekniska lösningar på börsen sedan boken först släpptes 2014 är svårt att säga, speciellt med tanke på hur snabbt teknik och finansbranschen förändras. En slutsats man kan dra är dock är Wall Streets korruption och tvivelaktiga upplägg är svåra att bli av med, även om de flyttat från handelsgolven till cyberrymden.

Sammantaget är Flash Boys en verklighetsbaserad thriller som är svår att lägga ifrån sig. Boken kanske inte kommer ge dig några konkreta tips på hur du bäst investerar dina pengar, men den ger fantastisk insikt i hur en modern börs fungerar, och hur den kan manipuleras.

Postat av: KURT NILSSON