Finansakademin

artiklar

5 SÄTT DU KAN FÖRBEREDA DIG INFÖR EN BÖRSKRASCH

September 22, 2019 Blogg, Strategier, Åke

Det ryktas om att börskraschen är precis bakom hörnet, om detta påstående stämmer eller inte kan ingen säga med säkerhet. Däremot kan man säkra sin ekonomi genom att planera och ligga steget före, när det väl brakar loss kan det vara för sent. Vi ger dig fem sätt du kan förbereda dig på.

  1. Överskatta inte din risktolerans – ett vanligt misstag är att man har för hög aktieexponering och man upprepar för sig själv och andra “det gör ingenting om kraschen kommer, jag sparar på lång sikt och på lång sikt går börsen alltid upp.” Lätt att säga, svårt att utföra i praktiken.

  2. Sitt still i båten – bestäm på förhand en strategi som är sund och som du tror helhjärtat på. Oavsett om börsen går upp eller ned måste du låta bli att ändra strategin. I en börskrasch är det lätt att handla på impulser och inte tänka klart, ändrar man strategin i ett sådant tillstånd blir besluten sällan bra. I exemplet jag angav i punkt ett är strategin att spara långsiktigt, i många fall blir det ändå att känslorna tar överhanden och man säljer av för att man är rädd att förlora mer. Håller man kvar vid strategin har det i historien alltid ordnat sig.

  3. Reella tillgångar och likvider – råvaror som exempelvis guld och silver är bra att ha i svåra tider. Värdet på dessa har historiskt rusat kraftigt när aktier går ned så det gäller att köpa innan detta sker. Se även till att ha likvider så du klarar dig genom hela kraschen, tvingas du sälja aktier för att klara din vardagsekonomi ligger du enligt uppenbara anledningar risigt till.

  4. Undvik cykliska bolag – att köpa bolag som påverkas starkt av konjunkturläget är inte det bästa om man vill minska kraschens nedslag i portföljen. Bilbranschen är ett klassiskt exempel.

  5. Försök inte tajma börsen – att försöka köpa och sälja i exakt rätt tillfällen är ofta en dålig idé. Man brukar säga att börsens kurser på ett par månaders sikt är helt beroende på sentimentet och inte fundamenta. Med anledning att humöret hos aktiespararna kan göra en 180-graders vändning på grund av en tweet är det svårt att förutsäga vart börsen vänder.

Postat av: ÅKE RIBBING