Finansakademin

artiklar

8 lärorika böcker inom finans och ekonomi

May 14, 2020 Gästblogg

Tycker du om att läsa? Hur ser din boksamling ut? Vi har samlat våra bästa tips på böcker inom finans och ekonomi. Dessa handlar om aktier och fonder, privatekonomi och även lite personlig utveckling.


1. Rich Dad, Poor Dad – Robert T Kiyosaki

Den här boken gavs ut första gången år 1997 och har sedan dess sålts i 9 miljoner exemplar runt om i världen, totalt 30 länder. Den handlar om att skapa en ny syn kring ekonomi, istället för den gamla traditionella.

Robert’s filosofi är att antingen är du en slav för pengar eller en mästare på ekonomi. Han illustrerar det i boken genom att berätta om sin riktiga pappa, en man som var välutbildad och chef för skolsystemet på Hawaii och hade det traditionella synsättet på pengar. Medans hans “andra pappa” hade hoppat av skolan och hade tron om att pengarna skulle jobba för människan, inte tvärtom.

En bok som har blivit något av en klassiker och som rekommenderas enormt!


2. Den rikaste mannen i Babylon – George S. Clason

Boken Den rikaste mannen i Babylon gav ut första gången under 20-talet och har sedan dess uppdaterats och översatts till flera språk. Det är en bok som handlar om hur du kan tjäna pengar, hur du behåller pengarna och hur du får dem att arbeta för dig.

Den har blivit en av de mest inspirerande böcker om driftighet, planering samt rikedom. Författaren George har sagt att Babylon var den rikaste staden eftersom dess invånare var de rikaste människorna under den tiden. De tillämpade sunda ekonomiska principer som handlade om att skaffa pengar, behålla dem och sedan få pengarna att tjäna ännu mer pengar åt dem.


3. Money Master the game – Tony Robbins

Tony Robbins som har skrivit den här boken är en av de mest populäraste personerna inom personlig utveckling, under vår tid. Han föreläser och skriver ofta om personlig utveckling men också om finansiell utveckling och hur du kan gå tillväga för att nå dina ekonomiska mål. Forbes säger såhär om boken:

“If there were a Pulitzer Prize for investment books. this one would win, hands down”.


4. Think and Grow Rich – Napoleon Hill

Think and Grow Rich är verkligen en klassiker. Boken utgavs första gången år 1937 av Napoleon Hill. Den här boken har blivit kallad för den bästa motivationsboken i alla tider.

Det är en 13-stegs guide för att du ska komma på rätt väg mot framgång och rikedom. Hundratals förmögna människor i USA berättar sina hemligheter för att tjäna pengar. En bok som alltid kommer att vara tidlös.


5. Vägen till din första miljon: alla kan bygga en egen pengamaskin – Tobias Schildfat

I den här boken lär du dig hur du kan bygga din egna pengamaskin, på ett konkret och inspirerande sätt. Författaren Tobias är civilekonom med inriktningen marknadsföring och finansiering. Han berättar i boken att det som behövs är uthållighet, stark drivkraft och ett intresse för att kunna bli ekonomisk oberoende. I boken finns exempel, uppgifter och olika siffror som uppdateras regelbundet för att hålla sig rätt i tiden.


6. Investeringsboken: din guide till ekonomiskt oberoende – Anders Ström

Många av er kanske redan har koll på detta, men att investera på börsen är det bästa sättet för att bygga sin förmögenhet. I den här boken, Investeringsboken, får du hjälp att tänka som de rika gör och samtidigt investera som Warren Buffett. Det är en guide för dig som vill bli ekonomisk oberoende och ger praktisk vägledning för placeringar i aktier och fonder. En perfekt bok för dig som vill investera både din tid och dina pengar!


7. The intelligent investor – Benjamin Graham

The intelligent investor gavs första gången ut år 1949 och har sedan dess sålts i miljoner exemplar över hela världen. Många säger att den här boken är den viktigaste boken för hur du kan nå dina finansiella mål. Under åren har den uppdaterats för att ta med nya berättelser och tips för att komma närmare de finansiella målen. Det här är en klassiker som går att läsa om och om igen.


8. Aktie och fondhandboken: lär dig spara i aktier och fonder för en bättre privatekonomi – Björn Wilke

Aktie och fondhandboken var en av de första böckerna som jag läste när jag skulle börja med aktier och fonder. Det är Aktiespararna som ger ut boken och det är en lättläst och överskådlig bok som handlar om aktier och fonder. Är du nybörjare eller du vill sätta igång att spara eller investera i aktier och fonder är den här boken perfekt att börja med!

 

Postat av:
Danielle Öberg, grundare och ägare Norrlands Webbyrå