Finansakademin

artiklar

Att spara i ISK - tips och tricks för att maxa sparandet

May 26, 2020 Gästblogg

Mitt namn är Daniel och jag driver iskkonton.se där jag försöker skapa en enkel och tydlig guide för aktiesparande i allmänhet och investeringssparkonto i synnerhet. På sistone har jag märkt ett ökat intresse för börsen och aktier, där många passar på att ta sina första steg på börsen. Därför tänkte jag att de vore passande att dels gå igenom lite grundläggande kunskap om ISK och en del tips.

ISK har fått ett rejält uppsving sedan det introducerades 2012. När man tidigare satt med sin deklaration och skulle räkna ut anskaffningsvärde och skatt på alla försäljning och utdelningar så kände nog de flesta en lättnad av istället gå över till ISK. Det finns dock ett antal fall när Kapitalförsäkring eller aktiedepå är att föredra eller är ett måste:


Spara i sitt företag

Endast privatpersoner kan inneha ett ISK vilket gör att om man som företagare vill investera sin vinst och behålla den inom företaget får använda en annan sparform. 


Delta i nyemissioner och börsintroduceringar

Det är inte alltid möjligt att teckna aktier via ett ISK när ett företag ska introduceras på börsen. 


Om man är utlandsboende

Om man bor utomlands så är ISK inte ett alternativ eftersom man måste vara bosatt i Sverige. 


Spara med sin partner

Ett ISK kan bara ha en innehavare, så vill man spara tillsammans med sin partner eller vän så är det bättre att välja en separat sparform. Det finns såklart fler skillnader mellan KF och ISK, som kan vara bra att iallafall ha läst en gång så man vet vad som gäller. 


Optimera sitt sparande och investeringssparkonto

Ofta får jag känslan av att många öppnar ett ISK och sedan låter det vara. Men det finns flera småsaker man kan göra för att få bättre kontroll på sitt sparande.


Skapa flera ISK konton för olika sparanden

ISK är gratis och du kan lika gärna ha 1 som 10. Genom att ha flera konton kan man dela upp sina pengar och exempelvis ha ett mer långsiktigt konto och ett kortsiktigt, eller ett för pensionen och ett för varje barn eller barnbarn. Man kan också dela upp det för att skapa en tydligare bild av sina strategier och kunna jämföra, exempelvis småbolagsportföljen, utdelningsportföljen och hållbarhetsportföljen där man köper olika aktier för att sprida risker.


Nyttja olika banker för att maximera fördelarna

Olika banker har oftast lite olika fördelar. Man vill kanske ta del av forumet Shareville på Nordnet eller ta del av aktieanalyser från Swedbank i detalj. Det kan också vara så enkelt som att man vill få en lägre kostnad genom att ha gratis courtage på Avanza och sedan ett som har låga kostnader för att köpa aktier i USA på Nordnet. Oavsett kan man spara in en del genom att inte gifta sig med sin bank. 


Planera dina insättningar och köp

Eftersom ISK schablonbeskattas baserat på dina insättningar och totala kapital kan det vara värt att tänka över när man sätter in pengar och att man inte har pengar liggande på sitt ISK för länge. Om man är precis vid ett kvartalsskifte, eller framförallt årsskifte, så ska man se över så att man inte får extra skatt bara för att man inte väntar några dagar. Generellt så är skatten väldigt låg, men för större belopp så gör det såklart ändå skillnad.

Jag hoppas att texten gett dig lite inspiration för framtiden och är du intresserad av att kontakta mig eller läsa mer kan du göra det på iskkonton.se

Postat av: Daniel Falk

Allt som skrivs i gästbloggen är privatpersoners egen åsikter vilket inte behöver spegla Finansakademins.