Finansakademin

artiklar

FEAR OF MISSING OUT (FOMO) - INVESTERARENS VÄRSTA FIENDE

December 13, 2019 Utbildning, Begrepp, Åke

Fear of missing out eller FOMO är ett begrepp som blivit mer uppmärksammat på senaste tid. Det gäller inte bara inom finans men jag kommer hålla mig till detta ämne.

Begreppet syftar på genom att se andra tjäna pengar på en placering blir man mer benägen att göra samma investering. Man vill helt enkelt inte bli den som inte tjänar pengar när alla andra gör det. I ett sådant läge har man ofta en stark tendens att bli mer irrationell och inte göra en egen analys, man låter känslorna ta överhanden och faller offer för det vi kallar FOMO.

Det är FOMO som orsakat alla bubblor genom tiderna. Ett nutida exempel är bitcoin, när ens kompisar tjänade stora pengar på bitcoin köpte många utan att göra någon egentlig analys, de köpte för att den gick upp. Hur många av alla småsparare i bitcoin kan egentligen förklara vad det är i detalj och motivera varför det skulle gå upp ytterligare?

I och med dagens låga räntor omallokeras mycket kapital till aktiemarknaden istället för räntor, aktiepriserna går då upp och man vill ogärna vara den som sitter lottlös med sina räntefonder. Det innebär inte nödvändigtvis att börsen är en bubbla, men många sitter med för hög aktieexponering än vad de bör ha bara för att de vill inte sitta tomhänt i en eventuell uppgång.

FOMO är något investerare brottas med och det är lätt att dras med utan att man ens vet om det. Man tror att man är rationell och har gjort en analys men man är ivrig och måste in i en investering så snabbt som möjligt för att inte missa sin chans. Se upp!

Postat av: ÅKE RIBBING