Finansakademin

artiklar

Freakonomics Recension

November 17, 2018 Blogg, Kurt

Vad är likheten mellan ku klux klan och en grupp fastighetsmäklare?

En till synes omöjlig frågeställning och kanske inte det första man väntar sig att en prisbelönt chicagoekonom skall forska om. Men Stephen J. Dubner är heller ingen vanlig ekonom och Freakonomics är inte som någon annan ekonomibok.

Freakonomics är en bok om en okonventionell vetenskap. Genom boken använder Levitt ekonomins verktyg och rationella synsätt för att undersöka ämnen som ekonomer oftast inte befattar sig med. Genom rådata och enkla räknemodeller kommer han fram till ofta oväntade och ibland kontroversiella samband.

Ett exempel från boken är 90-talets minskande brottslighet i USA. De förklaringar som gavs av experter på området (samma personer som ett årtionde tidigare hade förutspått en kraftigt ökad kriminalitet) var vanligtvis synbart logiska samband som striktare vapenlagar, nya innovativa polisstrategier och ökat antal fängelseplatser.

När Levitt granskade datan närmare kom han dock fram till att ingen av förklaringarna stämde. Den verkliga orsaken till den minskade brottsligheten var ett över 20 år gammalt beslut att legalisera aborter. Beslutet innebar att miljontals fattiga kvinnor som egentligen inte önskade barn kunde göra abort. Dessa oönskade barn skulle i vanliga fall varit grovt överrepresenterade vad gällde brottslighet, och när dessa nu aldrig föddes gav det utslag i statistiken.

Under bokens gång ger Levitt många liknande exempel på hur saker inte alltid är vad de ser ut att vara vid första anblick. Vi får läsa om likheten mellan skollärare och sumobrottare, Varför knarklangare bor hemma hos sin mamma och hur ditt namn (inte) påverkar hur framgångsrik du blir. Levitt visar tydligt på skillnaden mellan korrelation och kausalitet och hur vi människor styrs av incitament.

Inte heller bokens disposition är upplagd på ett helt konventionellt sätt. Istället för en sammanhängande berättelse kan Freakonomics bäst beskrivas som en “best of” samling av Levitts forskning där varje kapitel är en egen historia som skulle kunna läsas helt separat från övriga. Detta till trots blir inte boken rörig och författarna gör ett bra jobb att knyta samman de olika ämnena.

Sammantaget är Freakonomics en mycket intressant bok jag starkt kan rekommendera till dig som har ett ekonomi och samhällsintresse. Om du vill läsa en bok om hur du analyserar bolag eller lära dig mer konkret om investeringar är detta kanske inte boken du söker. Vill du istället lära dig mer om statistik, skaffa dig nya perspektiv på tillvaron eller bara söker en underhållande och lättsam läsupplevelse är den här boken som gjord för dig.

Postat av: KURT NILSSON