Finansakademin

artiklar

Höken och Näktergalen

January 12, 2020 Gästblogg

En näktergal, som satt högt upp på en ek och sjöng enligt sin vana, sågs av en hök som, i behov av mat, svepte ner och grep honom. Näktergalen, på väg att förlora sitt liv, vädjade till höken om att släppa honom och sa att han inte är stor nog för att stilla hungern av en Hök som, om han ville ha mat, borde jaga dem större fåglarna. Höken avbröt näktergalen och sa: ”Jag skulle ha sannerligen förlorat vettet om jag skulle ha släppt mat som var redo i min hand, för att jaga fåglar som ännu inte är i mitt sikte.”

Och med det så hade Aisopos, den grekiske fabeldiktaren, skrivit ner en mycket viktig regel i investering, 600 år f.Kr. Ur denna lilla berättelse föddes ett ordspråk som många säkert hört: ”En fågel i handen är värd två i busken.”

Men som investerare måste du naturligtvis ställa frågorna: ”Hur säkert är det att det är fåglar i busken? När dyker de upp och hur många kommer det vara? Vad är den tioåriga räntan?” Kan du svara på dessa frågor så vet du vad den busken är värd och hur många fåglar du borde offra för busken. Och med fåglar, menar jag självklart kronor.

Varken skapandet av ångmaskinen, bemästrandet av elektriciteten eller bilens begynnelse ändrade denna princip ett dugg – internet kommer inte göra det heller. Det enda som betyder något är vad din tillgång kommer skapa över tid och hur mycket du betalar för den.

B.F.

Postat av: Benny Frank