Finansakademin

artiklar

Kom igång och börja spara pengar

February 14, 2020 | Gästblogg
Hur tar man tag i sin privatekonomi?

Har du också känt att det är mycket månad kvar av lönen? Det är en tyvärr alltför vanlig känsla bland många. En dåligt skött privatekonomi märks även i andra sammanhang. Du kan drabbas av en oväntad utgift som att bilen behöver repareras eller du har inte råd att hänga med vännerna på något kul ni planerat tillsammans. 

En välskött privatekonomi är förutsättningen för att kunna leva ett bra liv både nu och i framtiden. Det kan låta tråkigt att göra en budget, fundera över utgifter, spara och mycket annat som har med ekonomi att göra. Men gör du en bra plan för dig själv som du följer behöver det inte ta så mycket tid att sköta sin privatekonomi. Och sätter du upp roliga och trevliga mål att spara till, både på lång och kort sikt har du alltid något kul att se fram emot! 

 

Vad har du för utgifter?

Din inkomst, dvs din lön har du säkert bra koll på. Men vart tar pengarna vägen? Vilka utgifter har du? För att kunna få ordning på din privatekonomi måste du gå igenom dina utgifter och se vad du spenderar dina pengar på. Gå igenom dina kontoutdrag, ta reda på vad som dras på autogiro och vad du köpt på ditt kreditkort. 

Det finns viktiga utgifter som boende, mat, kläder och mobilabonnemang – sådant alla måste ha. Men även dessa utgifter måste granskas. Har du dyr hyra? Går det att förhandla ned kostnaden på ditt bolån? Kan du få ned dina matkostnader genom att planera bättre? Ett klassiskt råd för att spara pengar är att göra matlådor till lunchen istället för att äta ute. 

När du går igenom dina utgifter kommer du säkert hitta många som i efterhand känns onödiga. Kanske har du shoppat saker spontant som du i efterhand inte känt du har någon nytta av. Eller afterwork, eller andra nöjen som det egentligen inte fanns utrymme för. Planerar du din ekonomi kommer du att ha utrymme både för shopping och nöjen. 

 

Vilka utgifter är onödiga?

Alla människors ekonomi och prioriteringar är olika. Det finns inget rätt och fel i vilken utgift som du anser nödvändig. Alla måste givetvis äta, bo, ha kläder och mycket annat. Men en person kan prioritera att äta dyrt och fint, medan nästa person kan tänka sig äta billigt för att prioritera en annan utgift. 

När du går igenom dina utgifter, ställ dig då frågan – var utgiften värd det du fick, eller känns det onödig i efterhand? 

En typisk fälla är abonemang som dras automatiskt via autogiro eller ditt kreditkort. Är tjänsten verkligen värt de pengarna du betalar varje månad? Utnyttjar du tjänsten eller kan du lika gärna säga upp den?

 

Börja spara pengar

När du analyserat dina utgifter och prioriterat det som är viktigt för dig kan du sammanställa inkomster och utgifter i en budget. Det bör då finnas utrymme för att lägga in en post som heter “spara” där. Ett bra sparande bör vara uppdelat på kort, medellång och lång sikt. 

Ditt kortsiktiga sparande är för alla tråkiga händelser, bilen går sönder, du behöver köpa ett nytt kylskåp eller du kanske blir arbetslös. Det sparandet bör ske på ett tryggt sparkonto med statlig insättningsgaranti

Det medellånga sparandet är till för mer roliga saker. Kanske är det till sommarens semester, en långresa med familjen om några år eller en kontantinsats till ett hus- eller lägenhetsköp i framtiden. Beroende på tidshorisont och mål kan du placera ditt sparande med lite mer avkastning. Kanske ett räntekonto med bindningstid för att få lite högre ränta, ränte- eller blandfonder. Sprid gärna riskerna, men läs på så att du förstår risker och möjligheter med de sparformer du väljer. 

Det sparande du har på lång sikt är till för att du skall få en guldkant på pensionen eller till och med gå i pension eller trappa ned några år tidigare. Det sparandet mår bäst av att investeras i aktier eller något annat med högre förväntad avkastning. Sprider du dina risker, läser på och förstår vad du investerar i och är långsiktig har du all möjlighet att skapa en guldkant på tillvaron längre fram i livet. 

Bli inspirerad av oberoende sparsajter

Privatekonomi, sparande och investeringar har blivit näst intill en folkrörelse på internet. Här finns de som lever snålt under ett antal år för att sedan gå i tidig pension och leva på sitt sparkapital – kallat FIRE. Läs mer om FIRE på Aktieskolan.se.

Men de flesta inser att en välskött privatekonomi i kombination med ett genomtänkt sparande ger dem den bästa frihet och möjligheter genom livet. Det finns sajter och bloggar som hjälper dig att spara på dina utgifter och det finns de som tipsar dig om lämpliga investeringar, ex de som bloggar om utdelningsaktier. 

Råd, tips och inspiration är alltid viktigt, men bilda dig alltid en egen uppfattning om det du läser. Alla råd kanske inte passar dig, men det är verkligen inspirerande att läsa om andra människors engagemang och mål med sin privatekonomi och liv. 

Öppna investeringssparkonto eller sparkonto

Har du insett vikten av att få ordning på din privatekonomi och att börja spara? Bra, det är ett av dina absolut viktigaste beslut du kommer att ta i livet. 

Har du skapat en plan, en budget och mål för ditt sparande är det viktigt att vara disciplinerad och att följa den från och med nu. Det finns ingen anledning med att vänta med att starta ditt sparande. Gör det genom att öppna ett ISK via någon av de etablerade nätmäklarna eller ett lämpligt sparkonto. 

Viktigaste är att komma igång idag!

Ett lika viktigt beslut som att bestämma sig för att börja spara är att börja med det omgående.. En av de viktigaste faktorerna för att spara är att vara långsiktig, du har mycket att vinna på att börja redan idag. 

När du får nästa lön skall det vara lika naturligt att direkt föra över pengar till ditt sparande som att betala dina räkningar. Vänta inte med att spara det som blev över av lönen, se till att sparandet är en naturlig del av din budget. 

 

Börja investera pengar

Hur skall du då placera dina pengar du vill spara? Kortsiktigt sparande skall alltid vara tryggt. Där är det aldrig fel att välja sparkonton med statlig insättningsgaranti. Det är pengar du vill förvalta tryggt och inte ta några risker med. 

För sparande på längre sikt mår dina pengar bra av lite mer risk. Du vill att dina sparpengar skall växa, för att de skall göra det måste du placera dem där de har möjlighet att göra det. Historiskt sett är aktier ett av de tillgångsslag som vuxit bäst och som är lättast för vanliga sparare att investera i. Placerar du dina pengar bara i en aktie finns det en risk att det bolaget inte går som du tänkt dig. Men sprider du riskerna bland många företag och marknader finns det god chans till att dina pengar ökar i värde. Ett sätt att göra det är att spara i fonder. 

 

Starta ett automatiskt månadssparande i fonder

Ett verkligt bra sätt att komma igång med sitt långsiktiga sparande är att starta automatiskt månadssparande i fonder. De etablerade nätmäklarna erbjuder förslag på fonder som passar just den risknivå och tidshorisont du önskar. Men du kan också sätta ihop ett eget urval med fonder du vill spara i. Det viktigaste är att du kommer igång, du kan justera dina fondval efterhand du känner för det.

 

Spendera tid på annat som du tycker är kul medans din fondportfölj gör resten åt dig

Har du gjort en budget som gör att du klarar alla dina utgifter, kan unna dig nöjen och ändå ha ett bra sparande? Har du dessutom valt att spara automatiskt i fonder? 

Då har du gjort dig själv en stor ekonomiskt tjänst – både nu och i framtiden. Men du har också frigjort tid så att du kan njuta av livet här och nu. 

Lycka till!

Med vänliga hälsningar
Anton Gustafsson
Västkustinvesteraren.se

Allt som skrivs i gästbloggen är privatpersoners egen åsikter vilket inte behöver spegla Finansakademins.