Finansakademin

artiklar

Misstaget som kan kosta dig en förmögenhet

December 15, 2019 Blogg, Åke

Har du någonsin hört talats om sambolagen? Det kan bli en dyr historia om man inte tar hänsyn till den och aktivt avtalar bort den.

Vi leker med tanken att du har hittat en partner och ni ska flytta ihop. Ofta är det så att någon har mer besparingar än den andre, i detta fall är det du eftersom du följt våra råd på Finansakademin. Nykär som du är bestämmer du dig för att med dina besparingar finansiera hela boendet med tanken att det jämnas ut med att din partner kanske står för lite mer löpande utgifter. Ni köper en villa för två miljoner kr och för enkelhetens skull lånar du inte något.

Efter ett år ska ni gå skilda vägar och då kommer kallduschen att boendet klassas som samboegendom då det införskaffats för gemensamt bruk och sådan egendom delas lika mellan sambor. Du får nu alltså bara behålla 1 miljon kr och din före detta sambo har 1 miljon att sätta sprätt på, snacka om orättvist. Det går däremot att hävda att det är oskäligt med hänsyn till förhållandets längd eller din ekonomiska situation att bodelningen ska göras på detta vis, men varför chansa på att få rätt i domstol?

Det är inte lätt att veta det här utan juridisk kunskap, men ni som läst detta inser förhoppningsvis vikten av att förstå lagen och blir det som ovan eller liknande bör ni avtala bort lagen. Bortse inte från konsekvenserna med den livsfarliga sambolagen och det kan vara en bra idé att ha koll på hur dina barn gör när de flyttar hemifrån så de inte hamnar snett.

Hur avtalar man bort lagen?

Sambolagen (2003:376) säger:

9 § Sambor eller blivande sambor får avtala om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte skall ingå i bodelningen. Genom ett nytt avtal får de ändra vad som tidigare överenskommits.

2 st. Avtalet skall upprättas skriftligen och undertecknas av samborna eller de blivande samborna. Detta gäller även om någon av dem är underårig eller om avtalet avser egendom som till någon del omfattas av förvaltarskap enligt föräldrabalken. I så fall skall dock förmyndarens eller förvaltarens skriftliga medgivande inhämtas.

Postat av: ÅKE RIBBING