Finansakademin

artiklar

OSLOBÖRSENS LISTOR

January 26, 2019 Utbildning, Börser, Åke

Geografisk diversifiering är ett bra sätt att sprida riskerna i ett aktiesparande och det kan därför vara intressant att kolla på andra länder att investera i, så varför då inte vårt grannland Norge? Här kan man hitta riktiga guldkorn till bolag. Men har man inte läst på innan kan det vara klurigt med att veta vilken handelsplattform eller lista man ska kolla på och vilka krav som ställs på bolagen, vilket för övrigt är väldigt relevant. Nedan är listorna listade i storleksordning och även förslag på svenska motsvarigheter för att underlätta.


OBX – Lista med de 25 mest omsatta aktierna på Oslobörsen. Svenska indexet OMXS30 är mest likt OBX, men ser vi på stockholmsbörsens listor är det large cap som är motsvarighet.

OB Match – Lista med aktier med minst genomsnittligt minst 10 avslut totalt per dag. Svensk motsvarighet är mid cap.

OB Standard – Lista med aktier med högst 10 avslut i genomsnitt per dag och utan marknadsgarant. Svensk motsvarighet är small cap.

Oslo Axess – Reglerad av Oslobörsen men bolagen når inte alla krav för att komma in på de större listorna. Krav på marknadsvärde över 8 MNOK. Svensk motsvarighet är Nordic Growth Market (NGM).

Merkur Market – Multilateral Trading Facility (MTF), alltså oreglerad börs med lägre krav. Inget lägsta krav på börsvärde. Svensk motsvarighet är Nordic MTF.

Postat av: ÅKE RIBBING