Finansakademin

artiklar

Rich dad, Poor dad - Recension

February 3, 2019 Blogg, Kurt
ISBN 9789189617575

Vad är hemligheten bakom rika personers framgång? Är det sparsamhet, att våga ta risker eller är det bara ren tur? Robert Kiyosaki, författaren bakom boken “Rich dad – Poor dad” tror sig ha hitta svaret.

Bokens namn kommer av Kiyosakis uppväxt med två olika pappor. Dels hans egen högutbildade far som ständigt drogs med ekonomiska problem men även hans vän Mickes pappa som hoppat av grundskolan tidigt, men var mycket ekonomiskt framgångsrik. Genom boken beskriver sedan Kiyosaki skillnaden mellan hur de två papporna resonerade kring ekonomi och varför Mickes pappa lyckades bättre.

Den viktigaste lärdomen och enligt Kiyosaki hemligheten till ekonomisk framgång är förmågan att skilja mellan tillgångar och skulder. Det intressanta är dock hur Kiyosaki definierar en tillgång respektive en skuld.

Vad är en tillgång och vad är en skuld?

Tillgång = Ger dig intäkter

Skuld = Ger dig utgifter


Vad fattiga och medelklassen gör enligt Kiyosaki är att de förvärvar skulder som ger dem utgifter. Ett hus till exempel ser många som sin största tillgång, men i de allra flesta fall kommer ett hus att öka dina kostnader och är därför att se som en skuld.

De rika däremot förvärvar tillgångar som ger dem intäkter. Detta kan vara allt från värdepapper till hyresfastigheter och immateriella tillgångar. För intäkterna tillgångarna ger dem kan de sedan köpa ännu fler tillgångar som ger ännu mer intäkter. Detta är Kiyosakis förklaring till varför rika blir rikare, medan medelklassen och de fattiga inte kommer någonstans.


Sammantaget är Rich dad, Poor dad en ovanligt läsvärd bok på det annars ganska uttömda temat “passiva inkomster”. Även om “komma ur ekorrhjulet” kan låta klyschigt och uttjatat beskriver Kiyosaki vägen till rikedom på ett skickligt sätt som sätter ord på och förenklar vad många av oss nog redan har tänkt. Trots att boken är över 20 år gammal känns den evigt aktuell.

Postat av: KURT NILSSON