Finansakademin

artiklar

Så kan du äga ett fritidshus helt gratis

November 19, 2019 Blogg, Åke

Visste du att det är möjligt att äga ett fritidshus i exempelvis Spanien, på västkusten eller i fjällen och inte betala en krona? Låter det för bra för att vara sant? Faktum är att det finns lagar som möjliggör detta och jag ska dela med mig hur.

Genom artikeln kommer jag använda ett konkret exempel och det är att du köper ett fritidshus för 1 500 000 kr. Du belånar 75% vilket är 1 125 000 kr i lån och 375 000 kr i kontantinsats. Lånet kostar 2% i ränta vilket blir 22 500 kr per år i lånekostnader. Amortering räknar jag inte med då jag anser att det är ett sparande och inte någon kostnad. Alternativkostnad på kontantinsatsen räknas inte heller med.

Driftkostnad på 25 000 kr/år (kommunal fastighetsavgift, vatten- och avlopp, sophämtning m.fl.). Total kostnad är i detta fall 47 500 kr per år. Hur kan jag då mena att man kan ha detta gratis?

Jo, först och främst har man ett ränteavdrag, vilket innebär att räntekostnaden på 22 500 tas upp som en förlust i inkomstslaget kapital och av det är man berättigad 30% i skattereduktion vilket blir 6 750 kr (kapitalförluster över 100 000 kr ger 21% skattereduktion). Detta är pengar som du skulle betalat i skatt men nu istället får behålla, 6 750 kr ska då inte längre räknas som kostnad (47 500 – 6 750 =
40 750 kr). Om ränteavdraget kommer slopas i framtiden är en politisk fråga, men idag gäller det.

Inkomstskattelagen har generösa avdrag för uthyrning av privatbostad. Man har rätt till två avdrag innan man börjar skatta på hyresintäkterna.

  • 20% av bruttohyran
  • 40 000 kr schablonavdrag

 

Vad innebär det då i vårt exempel? Om man gör en tolkning av avdragen kan man hyra ut sitt fritidshus för 50 000 kr/år utan att betala en krona i skatt. Ett hus i förslagsvis Spanien kan hyras ut utan någon större ansträngning någon vecka här och där för att få in ett belopp som täcker kostnaderna på 40 750 kr. Det är inte ovanligt att fritidshus uthyres till familj och vänner för en billigare hyra än marknaden för att inte täcka alla kostnader helt men för att underlätta ekonomin och ge sina nära och kära billiga semestrar, allt detta helt skattefritt och lagligt.

Alla siffror i exemplet är ett förslag på hur det kan se ut och kostnader kan både vara större eller mindre och uthyrningsmöjligheterna kan variera men att hyra ut på detta förmånliga sätt är en möjlighet man har och det kan därför vara klokt att ha med det i  beräkningen vid köp av fritidsbostad. Jag har fått detta bekräftat av Skatteverket och för att fritidshus ska klassas som privatbostad krävs det att man själv använder det emellanåt. Man bör också se upp för eventuell dubbelbeskattning om man köper i andra länder för att undvika obehagliga överraskningar.

Postat av: ÅKE RIBBING