Finansakademin

artiklar

SÅ KAN DU LEVA LYXLIV UTAN ATT SPENDERA EN KRONA

July 21, 2019 Blogg, Åke

Rolex klockor, Montblanc pennor och Louis Vuitton väskor. Låter det dyrt? Faktum är att du kan unna dig allt detta utan att spendera en krona.

Det outbildade tankesättet hos gemene man är att genast dra slutsatsen “Oj, det måste kosta mycket pengar.” eller “Det skulle jag aldrig ha råd med.” Men tänker man ett varv extra inser man snart att det inte alls behöver kosta pengar. Först och främst måste vi hålla isär två begrepp; utgift och kostnad. En utgift uppstår när man köper en vara, en kostnad uppstår när det man köpt har förbrukats och det är först när något har förbrukats det blir en konsumtion, allt annat är bara en placering.

Har man köpt något som fortfarande är värt det man betalt har man ådragit sig en utgift men inte en kostnad. Klassiska och tidlösa lyxvaror håller alltid sitt värde även när det är begagnat och slitet. Vanligtvis är andrahandsvärdet lägre än nypris så köper man något nytt är det svårt att undvika en förlust. Skulle man däremot köpa något begagnat, i ganska bra skick, till ganska bra pris så kan man oftast sälja det för ungefär samma belopp flera år senare, i många fall har man också fått en värdeökning.

Hur gör man då? Man måste vara säker på att värdet inte kommer tappa för mycket över tid, objekten måste då vara äkta, hanteras relativt varsamt och undvik att köpa nytt. Elektronikprylar, kläder, bilar, datorer är några exempel att undvika då andrahandsvärdet sällan står sig över tid.

Kom ihåg, det som inte är förbrukat är inte heller någon konsumtion så tänk på det framtida andrahandsvärdet innan du köper något.

Postat av: ÅKE RIBBING