Finansakademin

artiklar

Skillnaden på räntefonder och aktiefonder

September 25, 2020 | Gästblogg

Idag börjar allt fler svenskar inse vikten av att ha ett ordentligt sparkapital, men att veta hur man ska placera sina pengar är inte alltid så lätt. De flesta väljer att börja spara i fonder istället för ett direktägande i aktier.

Fonder innebär möjlighet att påbörja ditt sparande i liten skala, och dessutom ger de dig en betydligt större riskspridning. Beslutar du dig för att spara i fonder så måste du veta om du ska satsa på aktiefonder eller räntefonder. För att fatta rätt beslut är det bra om du först lär dig att analysera enskilda aktier så du vet om investeringar i aktiefonder passar dig och din ekonomi.

Aktiefonder

En aktiefond investerar en stor majoritet av sina tillgångar i aktier och andra aktierelaterade finansiella instrument. Som investerare vet du aldrig i förväg hur stor fondens avkastning blir. Det är fondens förvaltare som beslutar vilka aktier som fonden ska investera i, och när värdet på aktierna ökar så ökar alltså värdet på din fondandel. Breda aktiefonder investerar i en rad olika marknader och branscher för att sprida riskerna och inte bli beroende av utvecklingen inom ett visst geografiskt område. När du väljer aktiefonder är det viktigt att jämföra många olika fonder och titta närmare på risknivåer och placeringsinriktningar. Fondernas avgifter är också något att ta hänsyn till, och letar du efter en fond med en låg avgift kan du med fördel välja en så kallad indexfond vars utveckling alltid följer index.

Räntefonder

En räntefond investerar endast i räntebärande papper, till exempel statsskuldväxlar och obligationer. En obligation har en i förväg bestämd räntesats samt en löptid som vid utgivningen överstiger ett år. Avkastningens storlek beror dels på förvaltarens skicklighet, men även på ränteutvecklingen. Om du väljer att placera dina pengar i räntefonder så bör du ta stor hänsyn till avgiften då själva avkastningen sällan skiljer mycket mellan räntefonder av samma sort.”

Postat av: Joakim Ryttersson

Allt som skrivs i gästbloggen är privatpersoners egen åsikter vilket inte behöver spegla Finansakademins.