Finansakademin

artiklar

Sveriges mäktigaste familjer recension

March 3, 2019 Blogg, Åke

I boken Sveriges mäktigaste familjer skriven av Anders Ström får man läsa om 15 familjer som har ett avsevärt inflytande i svenskt näringsliv. Familjerna och dess bolag är:

ISBN 9789174618846

Wallenberg – Investor m.fl.
Kamprad – IKEA
Rausing – Tetra Pak m.fl.
Persson – H&M
Olsson – Stena
Lundberg – Lundbergföretagen
Ax:son Johnson – Axel Johnson AB m.fl.
Schörling – Melker Schörling
Paulsen – Ferring
Mærsk Uggla – A P Møller-Mærsk
Douglas – Latour
Hult – Education First
Lundin – Lundingruppen
Bennet – Getinge m.fl.
Stenbeck – Kinnevik

Boken ger en bakgrund bakom familjeföretagen och personerna som haft betydelse för uppbyggnaden av dessa. De 15 familjerna delas upp i varsitt kapitel och gör läsningen lätt att dela upp till olika tillfällen.

Boken ger en bra helhetsbild och en allmänbildande kunskap. Jag upplevde en viss inspiration när jag läste boken men samtidigt ges inga handfasta tips eller lärdomar man kan dra nytta av i sina privata investeringar eller yrke på samma sätt som andra böcker.

Sammantaget vill jag säga att det är en bok alla finansintresserade bör ha läst just för den breda kunskapens skull. Däremot tyckte jag att boken saknade spänning och att man inte fick någon konkret nytta av kunskapen. På grund av att kapitlen var osammanhängande till varandra upplevde jag också att läsningen kunde bli något svår att sträckläsa och få flyt på.

Postat av: ÅKE RIBBING