Finansakademin

artiklar

Utdelningsportfölj - Är det verkligen så bra?

September 18, 2018 Blogg, Strategier, Åke

En utdelningsportfölj är det många som har, kollar man på finanstwitter tävlar folk till och med om hur hög utdelning man får från sin portfölj. Med men är det verkligen så bra som man tror?

Vad är en utdelningsportfölj?

En utdelningsportfölj består av aktier som ger direktavkastning. Man försöker ofta mäta sin passiva inkomst i hur mycket man får ut i utdelning varje månad. Många köper till och med en portfölj med upp mot 30-40 aktier utan att göra analys av bolagen, utan istället enbart för att de ger utdelning.

Utdelning – Ett sundhetstecken

Ett företag ger utdelning för att de anser sig inte vara i behov av alla pengar, det vill säga ett överskottskapital. Bolag som sitter i en sådan situation är generellt sett stora, gamla och stabila bolag som kanske inte har möjlighet att expandera så mycket mer. Små snabbväxande bolag däremot behöver alla pengar de behöver för att utöka sin verksamhet och därför är inte utdelning vanligt förekommande bland dessa bolag. En utdelning visar också att man är mån om och bryr sig om sina aktieägare, även småsparare. När det är lämpligt att genomföra en utdelning naturligtvis.

Elefanten i rummet

Den stora nackdelen med en utdelningsportfölj där många lurar sig själva eller helt enkelt inte tänkt till är att ett bolag tjänar inte mer pengar för att de ger ut utdelning. Exempel: Bolag A har tjänat 1 miljard och ger inte utdelning. Samtidigt har Bolag B tjänat 1 miljard och ger ut 3%. De har fortfarande tjänat exakt lika mycket, men som aktieägare i Bolag B har man ju tjänat 3%, eller hur? Det är här många faller offer för fenomenet mental bokföring. Det känns helt enkelt bättre att få ut pengar som man själv kan placera i vad man vill. Man får pengarna realiserade och bolaget bevisar att de verkligen tjänar pengar, som man får ett smakprov på. Men Bolag A som inte givit utdelning har bolaget kanske istället investerat pengarna i att utveckla sin verksamhet, amorterat skulder, ökat sina reserver eller liknande vilket också i teorin ska speglas i aktiepriset. Nobelpristagare Merton Miller och Franco Modigliani skrev i artikeln “Dividend Policy, Growth, and the valuation of Shares” (1961) att en investerare borde inte bry sig om hans avkastning kommer från utdelning och en ökad aktiekurs eller enbart från en ökad aktiekurs så länge avkastningen är den samma.

Slutsats

Utdelning visar att bolaget är stabilt och tjänar pengar samt att de bryr sig om sina aktieägare. Det kan dock betyda att bolaget inte har några vidare möjligheter att expandera. Utdelningen i sig ger inget mervärde, det känns bara tryggare att få se pengarna då och då. En utdelning innebär helt enkelt att man minskar bolagets tillgångar och en aktie representerar mindre värde men att man istället fått pengar i fickan, det ska i slutändan ändå bli samma resultat. Om man då köper en utdelningsportfölj genom att bara kolla på direktavkastning utan att göra analys av bolagen man köper är det ungefär som att gå in på large eller mid cap (för att få med stora och vinstgenererande bolag) och köpa slumpmässigt utan analys.

Postat av: ÅKE RIBBING