Finansakademin

artiklar

Varför pensionsspara tidigt är så oerhört viktigt

April 23, 2020 Gästblogg
Pension är något som ungdomar knappt tänker på alls och kanske är det för att de helt enkelt inte vill? Att pensionsspara tidigt är däremot oerhört viktigt oavsett om man tycker det är kul eller tråkigt.

Det kan kännas långt tills du ska gå i pension

För många unga idag så är pension något som känns avlägset och därför pensionssparar man knappt. Många fnyser också åt det och säger att det räcker att börja spara några år innan det är dags för pension. Det funkar inte så ifall du vill ha en bra pension och kunna göra vad du vill!

Pensionspengarna är något som du ska leva på under flera år och det är därför viktigt att man börjar spara tidigt.

Varför du som ung har en stor fördel

Den största fördelen som du som ung har är just att det är lång tid tills du ska gå i pension. Istället för att skjuta på pensionssparandet som många vill så bör du alltså börja med det direkt när du börjar jobba.

När du pensionssparar så använder du dig ofta av olika finansiella instrument. Detta innebär att ju längre tid du pensionssparar ju längre tid kan dina pengar få avkastning och ränta på ränta effekten kickar då in.

Ränta på ränta effekten innebär att om du investerar 1000 kr i början av ett år och får en avkastning på 6% så har dina pengar ökat 60 kr till totalt 1060 kr. Nästa år så investerar du 1060 kr och får då 6% avkastning på de pengarna. Summan är då uppe i ungefär 1124 kr och det innebär en ökning på 64 kr. Ökningen blir alltså mätt i kronor större det andra året eftersom du får avkastning även på de pengar som din summa ökat med året innan. Efter ett antal år blir effekten väldigt stor.

Ränta på ränta effekten är alltså din vän och något som du borde utnyttja.

Hur kan man pensionsspara enkelt?

Idag är det väldigt enkelt att sätta upp sitt privata pensionssparande. Det allra vanligaste sättet att pensionsspara är att man sätter upp ett investeringssparkonto (ISK) eller en Kapitalförsäkring (KF). Det kan man göra hos de allra flesta banker och aktörer.

Det vanligaste folk gör är att de sätter upp ett månadssparande i fonder i ett ISK eller KF konto. När du månadssparar så sprider du ut risken eftersom du då kommer att köpa på toppen men också botten. Det är också väldigt skönt att månadsspara då det sker automatiskt när man väl satt upp det. För de som har lång tid till pensionen så brukar man välja att placera i aktiefonder.

Ett annat sätt att pensionsspara är att man köper aktier. Istället för att placera i en fond som drivs av en fondförvaltare så väljer du alltså helt själv hur du vill investera. Att handla med aktier förutsätter dock att du har en del kunskap om hur aktier fungerar. Det går inte heller att månadsspara automatiskt utan du kommer behöva vara mer aktiv i ditt sparande.

Att investera i aktier och fonder är det absolut vanligaste och smidigaste sättet att pensionsspara på.

Hur mycket kan man samla ihop till pensionen?

Det finns flertal räkneexempel på hur snabbt det går att samla ihop en viss summa. Grundprincipen är dock att ju längre tid du sparar och ju större belopp desto högre summa kommer du få ihop. I takt med att den totala summan blir större kommer värdeökningen också bli större för varje år som går.

Avkastningen påverkas också av den risk du tar i dina aktier och fonder. Är du ung kan du däremot kosta på dig att ta en lite högre risk då det historiskt har visat sig vara lönsamt. Det är också väldigt lång tid tills du ska ta ut pengarna och ifall de tappar i värde så behöver du inte få panik eftersom det är lång tid kvar.

Här kommer några räkneexempel:

1000 kr per månad till 6% avkastning kommer att ge dig 3,6 miljoner på 50 år.
1000 kr per månad till 8% kommer att ge dig lite över 1 miljon på 26 år.
1500 kr per månad till 8% kommer att ge dig över 1,5 miljoner på 26 år.

Visst är det inspirerande? Du kan alltså bli miljonär på att spara en tusenlapp per månad under en tid. Ännu mer inspirerande är nästan att efter du passerat din första miljon så kommer det ta kortare till den andra miljonen uppnås. Detta tack vare ränta på ränta effekten.

Ta möjligheten!

Är du ung så har du en fantastisk möjlighet framför dig. Du kan se till att du även efter pensionen får ett bra liv ur ett ekonomiskt perspektiv. Tiden är på din sida och ju tidigare du sätter igång desto mer kommer du ha sparat ihop när du ska ta ut det.

Börja spara nu! Du kommer att ångra dig annars när du väl ska gå i pension!

Postat av: Oliver Eriksson, som driver digital-inkomst.se

Allt som skrivs i gästbloggen är privatpersoners egen åsikter vilket inte behöver spegla Finansakademins.