Finansakademin

artiklar

Tänk alltid alternativkostnad

October 20, 2019 Blogg, Kurt

Har du svårt att göra val i investeringar, privatlivet eller karriären? Kanske kan i så fall idén bakom alternativkostnad hjälpa dig att ta rätt beslut.

Då varje person har en begränsad mängd med tid, energi och kapital, innebär varje val i livet också att du väljer bort något annat. Det näst bästa alternativet, det du valt bort, är vad vi kallar för alternativkostnaden.

Exempel på alternativkostnader kan vara


Hur kan du använda dig av alternativkostnad?

Har du ett val med flera handlingsalternativ kan du börja med att skriva ner alla tänkbara alternativ på ett A4. Sedan sållar du bort de sämre alternativen ett efter ett tills du har kvar de två – tre bästa. Välj till sist det av de kvarvarande alternativen med den lägsta alternativkostnaden, alltså det alternativ där du skulle sakna övriga möjligheter minst.

Känns det fortfarande svårt att avgöra vilket alternativ som har den lägsta alternativkostnaden finns ett sista knep. Är det svårt att avgöra skall du oftast välja det aktiva alternativet.

Står du i valet och kvalet mellan om du skall behålla ditt nuvarande välbetalda och säkra jobb eller om du skall tacka ja till ett erbjudande om ett mycket roligare, men också mer osäkert jobb bör du välja det senare. Skulle det gå dåligt på det nya jobbet är det mycket lättare att acceptera att du gjorde ett felsteg än det är att sitta kvar på det gamla och gräma att du aldrig tog chansen.

Postat av: KURT NILSSON