Finansakademin

artiklar

FA Special: Corona- & oljekris, ska man sälja, köpa eller sitta kvar med sina aktier?

September 27, 2020 Blogg, Strategier, Utbildning, Åke
Stora svarta rubriker säger att fabriker stänger ned och låter sina anställda gå hem, Kinas inköpschefsindex har störtdykt till 35,7, börser runt om i världen ner ~ 10-20%, oljepriset ned 30% på en vecka. I tider som dessa är det lätt att gripas av panik men är det ett undantag denna gång? Går det att förutspå sämre tider?

Ska man sälja, köpa eller sitta kvar?

100 000 kronors frågan som ingen kan svara på, men jag ska ge det ett tappert försök. Till och börja med beror det på i vilket läge man befinner sig i. Jag anser att man begår ett misstag om man säljer alla sina aktier i tron att kunna köpa in sig billigare senare, det är spekulation och inte investering. Att spekulera i hur coronaviruset eller oljepriset kommer utveckla sig är inget jag rekommenderar.

Ett misstag många har gjort är att på grund av den tidigare kraftiga uppgången och TINA (there is no alternative) köpt på sig fler aktier än vad de borde ha. Det finns en begränsning av vad ens privatekonomi klarar av, har man lagt pengar man behöver till nödvändiga ting i aktier har man gjort ett stort misstag. Ska du exempelvis köpa en lägenhet om några månader och du inte kommer kunna finansiera köpet om börsen går ned 30, 40 eller 50% bör du sälja, då skulle du inte haft aktierna till att börja med. Är det gränsfall kan det vara lämpligt att sälja av en mindre del och/eller lägga månadssparandet i likvider. Vi vet inte om det kommer gå upp eller ned i framtiden. Vi vet däremot vad våra aktier är värda idag, klarar du inte av en större nedgång bör du rätta till din överexponering snarast.

Innan man påstår att det är “rea” på börsen och köper på sig bör man ta en funderare. OMXS30 har i skrivande stund gått ned cirka 16% sedan toppen. Risken att ekonomin blir sämre måste ändå anses vara påtaglig. Innan du köper aktier bör du ställa dig frågan, är det värt 16% rabatt mot den extra risk jag tar nu?

 

Innan man åker berg och dalbana spänner man säkerhetsbältet, det gör man inte under åkturens gång. Hoppa inte in och ut på börsen på grund av nyhetsrubriker, det är hela tiden olika åsikter. Till och med samma person kan säga helt emot sig själv över en helg på grund av ändrade förutsättningar (se Ulf Petersson från DI).

Alltså, se över din ekonomi ifall du skulle klara en större nedgång. Tycker du att “rean” på börsen rättfärdigar ett högre risktagande och att du köper för pengar du inte behöver inom en snar framtid är det grönt ljus att köpa fler aktier. Notera att detta är bara mina tankar och det är inte rekommendationer. Du handlar utefter dina egna förutsättningar och analyser.

Vad tycker ni läsare? Kommentera gärna nedan hur ni investerar i dessa tider.

Postat av: ÅKE RIBBING