Finansakademin

artiklar

IPS konto - Hur fungerar det?

November 25, 2018 Utbildning, Produkter, Pension, Åke

IPS står för “individuellt pensionssparande” och är ett konto där du själv får spara till din pension, det är alltså inte pengar från din allmänna- eller tjänstepension.

 

Vad skiljer detta konto mot ett ISK, kapitalförsäkring eller aktiedepå?

Tanken med ett IPS-konto som man kanske kan gissa är att sparandet är öronmärkt till din pension. Man åstadkommer detta genom att kapitalet blir skyddat från uttag tills den dag man fyllt 55 år. I detta konto hade man tidigare skatteavdrag vilket gjorde det till ett bra alternativ då. Dock finns inte avdraget kvar utan nu blir man istället dubbelbeskattad då man lägger in skattade pengar och när det är dags att skörda frukterna räknas det in i inkomstdeklarationen och man blir beskattat ännu en gång.

Bör man ha ett IPS-konto?

Nej, tanken är god och det var ett bra sätt att spara till sin pension innan man blev dubbelbeskattad. Att låsa sitt privata pensionssparande är bra då man undviker risken att det kliar i fingrarna och man tar ut pengarna. Dock med skatten som gäller för närvarande är det helt enkelt inte värt det, skillnaden blir så pass signifikant.

Vart ska man pensionsspara istället?

Det är ISK, kapitalförsäkring eller aktiedepå som gäller. Läs mer här.

Postat av: ÅKE RIBBING