Finansakademin

artiklar

Räkna på exponentiell avkastning

December 8, 2019 Blogg, Kurt

Som vi tidigare lärt oss är ränta-på-ränta världens åttonde underverk vilket vi över tid kan utnyttja för att bygga en förmögenhet. Frågan är dock hur vi skall beräkna det, hur lär vi oss att snabbt räkna exponentiellt?

Det matematiskt mest korrekta sättet att beräkna ränta på ränta är genom följande formel.

Detta fungerar bra om man har en lite mer avancerad miniräknare i närheten, men ganska få av oss skulle kunna räkna detta snabbt i huvudet. Som tur är finns det en smarta genvägar vi kan utnyttja för att snabbt uppskatta ränta-på-ränta.

72-regeln

Ett mycket snabbare sätt för att få en känsla för ränta-på-ränta är att använda sig av den sk. 72-regeln. Genom att dividera talet 72 med vår förväntade årliga avkastning på en investering ser vi hur många år det kommer ta för oss att dubbla kapitlet.

Du kan också enkelt vända på regeln om du istället vill räkna ut vilken avkastning som krävs för att dubbla kapitalet under en viss tid. Istället för att dividera 72 med förväntad avkastning dividerar du nu med antal år du vill dubblera kapitalet på. Exempelvis om du vill dubbla kapitalet på 5 år räknar du (72/5 = 14,4%).


115-regeln

115-regeln är en fortsättning på 72-regeln, men skillnaden att du nu dividerar talet 115. Summan du nu får ut är antalet år det tar för ditt kapital att tredubblas

Postat av: KURT NILSSON