Finansakademin

Vad visar bruttomarginalen?

Bruttomarginalen visar hur stor del av varje omsatt krona blir kvar efter kostnader direkt relaterade till omsättningen, exempelvis material och varukostnader. Delen som blir kvar ska täcka kostnader som exempelvis löner, räntor, utdelningar, vinster och skatt. Bruttomarginalen är bra att kolla på vid analys av handels- eller produktionsbolag.

THE INTELLIGENT INVESTOR RECENSION

The Intelligent Investor är en bok skriven av värdeinvesteringens fader Benjamin Graham (1894-1976) där han diskuterar hur en intelligent investerare bör tänka i olika situationer. I boken kan man läsa om hur man ska analysera enskilda aktier, mycket om indexfonder, obligationer och krascher som tidigare skett. Graham delar upp en intelligent investerare med två karaktärsdrag; the defensive investor och the enterprising investor. Skillnaden mellan dessa är att den “företagsamma” investeraren är villig lägga mer arbete för att försöka göra så kloka investeringsbeslut som möjligt.

Vad visar vinstmarginalen?

Vinstmarginalen visar den slutgiltiga vinsten per omsatt krona. Vi har i beräkningen tagit bort alla utgifter som företaget haft utom räntekostnader. Det som blir kvar ska då räcka till räntor, utdelningar, skatter och vinst.

Vad visar rörelsemarginalen?

Rörelsemarginalen visar hur stor del av varje omsatt krona som blir över efter kostnaderna för att bedriva själva verksamheten dragits av. Delen som blir kvar ska täcka eventuella räntekostnader, vinst, utdelning och skatt.

OSLOBÖRSENS LISTOR

Geografisk diversifiering är ett bra sätt att sprida riskerna i ett aktiesparande och det kan därför vara intressant att kolla på andra länder att investera i, så varför då inte vårt grannland Norge? Här kan man hitta riktiga guldkorn till bolag. Men har man inte läst på innan kan det vara klurigt med att veta vilken handelsplattform eller lista man ska kolla på och vilka krav som ställs på bolagen, vilket för övrigt är väldigt relevant. Nedan är listorna listade i storleksordning och även förslag på svenska motsvarigheter för att underlätta.

BETAVÄRDE, VAD INNEBÄR DET?

Beta-värde (β) eller beta-tal är ett mått som används för att mäta svängningar i enskilda aktier gentemot ett jämförelseindex. Nyckeltalet används ofta som ett riskmått för att få en fingervisning hur hög eller låg marknadsrisk man tar. Är betavärdet 1,0 har aktien i fråga korrelerat helt med index. Är värdet över 1,0 svänger det mer än sitt jämförelseindex, ungefär som att handla med hävstång. Vice versa om beta är under 1,0, då är svängningarna i aktien mindre än sitt jämförelseindex och anses då vara “en säkrare placering”.

VAD ÄR EN STATSSKULDVÄXEL?

En statsskuldväxel är ett räntebärande papper som innebär att man lånat ut pengar till staten. Vanligtvis är löptiden 3 månader men det kan variera, dock maximalt 1 år. Är löptiden mer än ett år brukar man istället benämna det statsobligation. Avkastningen är låg men anses också vara riskfri då om staten inte ska kunna betala kortfristiga lån måste det hända något extraordinärt, vilket anses vara högst osannolikt. Skuldebrevet är en så kallad nollkuponare som innebär att du får ingen löpande avkastning, istället är avkastningen skillnaden mellan det nominella värdet och vad man betalt för statsskuldväxeln. Ett förenklat exempel är att du köper idag pappret för 1000 kronor och efter 3 månader på förfallodatum får du tillbaka 1010 kr. I dagsläget är räntan dock negativ vilket innebär att du får tillbaka mindre än du lånat ut.

LARGE CAP, MID CAP & SMALL CAP – VAD ÄR SKILLNADEN?

Aktierna på den svenska marknaden är uppdelad i olika listor för att skapa ordning och reda. Vi kommer nu gå igenom large cap, mid cap och small cap som tillsammans utgör det man kallar för Stockholmsbörsen. Genom dessa listor hittar vi de största och de mest reglerade börsnoterade bolagen. Det som bestämmer vilken lista ett bolag hamnar på bestäms av dess börsvärde, kraven hittar du nedan.

Börsvärde, vad är det?

Ett vanlig begrepp inom aktievärlden är börsvärde. Ett bolags börsvärde räknas ut genom att ta aktiepriset multiplicerat med antal aktier bolaget är uppdelat på. Produkten av det är enkelt sagt vad hela företaget skulle vara värt om man skulle köpa hela bolaget.